Legislatia familiei | Actualizare: 7 octombrie 2013
Code:978-606-522-563-3
|
Rating:
Descriere
Legislatia familiei, actualizata la data de 7 octombrie 2013 cuprinde principalele reglementari in materia dreptului familiei cu privire la casatorie, regimuri matrimoniale, divort, relatiile de rudenie si ocrotirea copiilor, reglementate prin noul Codul civil si noul Cod de procedura civila.
Sunt incluse si normele metodologice care reglementeaza divortul in fata notarului public si divortul pe cale administrativa. Ambele reglementari cuprind anexele cu toate formularele utile in materie; totodata, sunt prezente si cele doua legi importante in promovarea si protectia copilului:
Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata,
si Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sunt actualizate la data de 7 octombrie 2013.
1. Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (extras)
2. Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (extras)
3. Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale (extras)
4. Regulamentul de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995 (extras)
5. H.G. nr. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă (extras)
6. Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei
7. Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului
ISBN:
978-606-522-563-3
Titlul cartii:
Legislatia familiei | Actualizare: 7 octombrie 2013
Numele Autorului/lor:
Colectiv Editura Hamangiu
Colectia din care face parte:
Coduri, Legislatie
Formatul cartii:
Carte tiparita
Print interior:
Legata
Coperta:
Brosata
Numar de pagini aproximativ:
232
Data aparitiei:
22 Octombrie 2013
Pret de vanzare cu amanuntul recomandat de producator:
10
Pretul nostru:
10
4by Admin 2013, 24 Oct 2013
Legislatia familiei | Actualizare: 7 octombrie 2013
Aceasta lucrare cuprinde principalele reglementari in materia dreptului familiei cu privire la casatorie, regimuri matrimoniale, divort, relatiile de rudenie si ocrotirea copiilor, reglementate prin noul Codul civil si noul Cod de procedura civila.
Sub semnatura bine cunoscuta a profesului Corneliu Birsan, prezenta lucrare analizeaza detaliat regimul juridic al bunurilor in conformitate cu dispozitiile cuprinse in Cartea a III-a din Noul Cod civil, intrat in vigoare inca de la 1 octombrie 2011.
In succesiunea indicata de Codul civil, sunt tratate toate aspectele importante privind drepturile reale: notiune si clasificare, delimitarea fata de drepturile de creanta, dobandirea drepturilor reale, regimul juridic al proprietatii private si cel al proprietatii publice, modalitatile juridice si apararea dreptului de proprietate, superficia, uzufructul, uzul si abitatia, servitutile, posesia si publicitatea drepturilor reale.
Pentru a sublinia continuitatea, dar si pentru a sesiza mai usor elementele de noutate, prezentarea tuturor institutiilor este realizata prin compararea dispozitiilor anterioare cu cele ale noului cod, iar comentariile si opiniile autorului sunt insotite de numeroase trimiteri la literatura de specialitate si la solutii din jurisprudenta nationala si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Tratat de drept succesoral - Editia a III-a Vol. I, Mostenirea legala. Conform noului Cod civil. Revazuta si adaugita
Autori: Francisc Deak, Romeo Popescu
2013
Aceasta noua editie a Tratatului de drept succesoral apare la mai bine de 12 ani de la trecerea in nefiinta a regretatului profesor Francisc Deak, una dintre cele mai importante personalitati ale stiintei juridice din Romania, care a format zeci de generatii de juristi, pentru care a constituit un model de profesionalism, creativitate, rigurozitate, exigenta si onestitate. Tratatele sale consacrate contractelor speciale si succesiunilor au ramas si acum opere de referinta in domeniile respective.
În concepţia profesorului Stătescu, ştiinţa dreptului civil are ca obiect, în ultimă analiză, cercetarea raportului juridic civil ca relaţie socială reglementată de norma juridică civilă, privit în elementele sale structurale: subiecte, conţinut, obiect. Conţinutul raportului juridic civil este dat de drepturile subiective şi obligaţiile corelative care aparţin subiecţilor raportului juridic civil. Se ştie că drepturile subiective şi obligaţiile corelative pot fi patrimoniale, adică au un conţinut economic, şi personal- nepatrimoniale, care nu au un asemenea conţinut.
În principiu, drepturile personal-nepatrimoniale privesc subiectele raportului juridic civil şi, de aceea, sunt cercetate legate de acestea, fără a fi însă astfel epuizate. Bunăoară, unele dintre drepturile personal-nepatrimoniale sunt avute în vedere şi în cadrul altor ramuri ale dreptului privat, cum ar fi dreptul familiei sau drepturile de creaţie intelectuală.