Teste Grila: Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala, 2014
Code:978-606-93749-0-0
Descriere
Această lucrare cuprinde tot ce vă trebuie pentru exercițiul necesar admiterii la INM sau în avocatură, dar care vă va servi de-a lungul întregii cariere și nu numai.
Este elaborată de practicieni valoroși ai dreptului, mulți dintre ei formatori la INM sau INPPA sau care au contribuit la elaborarea proiectelor de legi privind codurile. Alături de ei, câțiva juriști de excepție și-au adus experiența și cunoștințele în calitate de coordonatori.
Teste Grila: Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala este prima lucrare, structurată pe tematicile de examen, în care sunt reunite aproape 2600 chestionare pentru cele patru coduri ‒ civil, procedură civiă, penal, procedură penală ‒, iar nivelul de dificultate este adecvat examenelor de admitere la INM sau în avocatură.
Parcurgand si exersand materia, eventualele goluri de cunoștințe, erori de înțelegere sau atenție vor fi eliminate, iar limbajul dreptului va deveni accesibil, prietenos, cunoscut. Astfel, orice examen încetează a fi o provocare și poate deveni o simplă confirmare.
Decebal-Adrian Ghinoiu – consilier juridic, Ministerul Justiției, doctor în drept
Nicoleta Miclăuș-Bădin – consilier juridic, Ministerul Justiției Cristina Nicolescu – consilier juridic, Ministerul Justiției, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București
Prezentul pachet promotional este compus din două cărţi din domeniul dreptului civil, deosebit de utile în pregatirea examenelor de ADMITERE IN AVOCATURA SI MAGISTRATURA din anul 2014, şi anume:
1. Drept Civil. Sinteze pentru Pregatirea Examenelor de Admitere si Definitivare in Profesia de Avocat, Editia a IV-a, Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2013 | Autori: Avocat Eduard Dragomir, Avocat Roxana Paliţă
Manualul de faţă, elaborat în totalitate conform Noului Cod Civil, acoperă întreaga tematica ce se cere pentru examene: Partea generală a dreptului civil, Persoanele, Dreptul de proprietate si Drepturile reale, Teoria Generală a Obligatiilor, Contractele speciale si Succesiunile. Numar total de pagini: 868, Format Academic
2. Noul Cod civil, republicat in M. Of. nr. 505/2011 (Ad Litteram) - editie premium, cartonata. Numar total de pagini: 600
Ambele cărţi sunt tipărite pe hârtie de calitate superioară, interiorul este cusut iar coperta, lucios laminată, este cartonată pentru a oferi o rezistenţă mai mare în timp.
Îndrumarul de faţă este menit să ghideze candidaţii în a face faţă cu brio tuturor componentelor interviului pe care îl vor susţine în faţa comisiei de examinare. Cum etica şi deontologia judiciară constituie materie obligatorie pentru auditorii de justiţie si pentru noii magistraţi recrutaţi si dată fiind importanţa acesteia în evoluţia ulterioară a unui magistrat, prezenta publicaţie poate fi utilizată ca material bibliografic şi de judecătorii şi procurorii în funcţie.
Ediţia 2014 Ediţia de faţă aduce la zi legislaţia cuprinsă în lucrare, mai ales în ceea ce priveşte prevederile penale după intrarea în vigoare a Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală, şi completează cu informaţii utile pentru ultima etapă a concursului.
Este vital ca o societate democratică şi modernă să aibă magistraţi care să gândească corect, eliberaţi de prejudecăţi şi practici argumentative periculoase.
Obiectivul major al prezentei lucrări nu este însă studiul logicii per se, ci dorinţa de a ajuta viitorii magistraţi să-şi antreneze mintea pentru a putea face faţă cât mai bine examenului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii
Lucrarea vizează astfel în primul rând îmbunătăţirea capacităţilor de analiză logică a candidaţilor la INM, scopul acesteia fiind unul foarte aplicat: identificarea unor modalităţi de găsire a răspunsului corect într-un timp cât mai scurt.
Îndrumarul de faţă simplifică şi completează Ghidul pentru rezolvarea testelor de verificare a raţionamentului logic publicat în 2010 de către INM. Simplifică în sensul în care elementele de teorie logică sunt prezentate aici într-o manieră foarte concisă şi completează în sensul că arată care este rezolvarea problemelor de logică din grila G1 ce au fost date la admiterea la INM în sesiunea 2013.
Puncte forte:
- îmbunătăţirea capacităţilor de analiză logică
- modalităţi de găsire a răspunsului corect într-un timp cât mai scurt
Facultatea de Drept oferă absolvenţilor posibilitatea de a-şi desfăşura ulterior activitatea ca magistraţi, grefieri, avocaţi, consilieri juridici, notari publici, executori judecătoreşti, consilieri de probaţiune, lucrători de poliţie judiciară, practicieni în insolvenţă, consilieri de proprietatea intelectuală, cadre didactice etc.
Cei care decid să devină magistraţi trebuie să se asigure că îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi să susţină cu succes concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (imediat după absolvire) sau concursul de admitere directă în magistratură (pentru cei cu minim 5 ani vechime în specialitate juridică), organizate potrivit regulamentelor aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii.
Potrivit actualelor reglementări, concursul de admitere constă în şase probe: trei de concurs (verificarea cunoştinţelor juridice, verificarea raţionamentului logic, interviul) şi trei examinări ulterioare (verificarea condiţiei de bună reputaţie, examinarea medicală, verificarea aptitudinii psihologice).
Prezenta colecţie de întrebări grilă a fost alcătuită ţinându-se cont de propunerile privind tematica şi bibliografia concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii şi de admitere în magistratură, sesiunea august-octombrie 2014, aprobate prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 449 din 3 aprilie 2014. Pentru concursul din acest an, s-a decis ca tematica să fie abordată în întregime potrivit noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală.
Din cuprins:
570 teste grilă penal şi procesual penal
tematica şi bibliografia concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii și de admitere în magistratură, sesiunea august-octombrie 2014
157 teste grilă – Drept penal. Partea generală
81 teste grilă – Drept penal. Partea specială
203 teste grilă – Drept procesual penal. Partea generală
129 teste grilă – Drept procesual penal. Partea specială
Intrebări tip grilă alcătuite într-o modalitate complexă este testat atât nivelul de cunoaştere a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, cât şi raţionamentul logic al candidaţilor răspunsurile corecte se regăsesc exclusiv în textele cuprinse în noile Coduri grilele de la fiecare materie sunt urmate de un tabel ce indică răspunsurile corecte cu trimitere la textul de lege incident
Teste grila pentru pregatirea examenului de licenta
Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Drept procesual penal
Editia a 2-a, 2014,
Autori: Iosif R. Urs, Alexandru Boroi, Constantin Sima, Carmen Todica, Madalina Dinu, Carmen Paraschiv
Aceasta lucrare elaborata de un colectiv de autori din cadrul Universitatii Titu Maiorescu, se adreseaza in primul rand studentilor facultatilor de drept care se pregatesc pentru examenul de licenta, insa poate fi utila si celor care doresc sa sustina examenul de admitere sau de definitivat in profesiile juridice.
Prezenta lucrare este structurata in patru mari capitole, corespunzatoare dreptului civil, dreptului procesual civil, respectiv dreptului penal si dreptului procesual penal, lucrarea cuprinde un numar de 1350 de grile cu o varianta sau doua de raspuns. In scopuri practice, cititorul este introdus in tematica examenului de licenta aferenta fiecarui an de studiu.
1. Civil: grilele reiau aspecte din partea introductiva (teoria generala, persoanele), precum si aspecte ce apartin materiei drepturilor reale si a obligatiilor, contractelor speciale si succesiunilor.
2. Procedura civila: sunt abordate urmatoarele institutii: judecata in prima instanta, caile de atac, procedurile speciale si executarea silita.
3. Penal: cuprinde atat partea generala, cat si partea speciala.
4. Procedura penala: grilele elaborate au in vedere numai partea generala – participantii la procesul penal, actiunea penala si actiunea civila in procesul penal, competenta organelor judiciare.
Toate grilele sunt elaborate in conformitate cu legislatia in vigoare, respectiv Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, respectiv, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal si Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.
35. În situaţia unui contract de împrumut, garantat cu ipotecă:
a. desfiinţarea, prin rezoluţiune, a contractului de împrumut are ca şi consecinţă stingerea contractului de ipotecă prin care s-a garantat obligaţia de restituire a sumei de bani împrumutate;
b. stingerea ipotecii nu produce niciun efect asupra raportului obligaţional principal întemeiat pe contractul de împrumut, creditorul ipotecar dobândind calitatea nouă de creditor chirografar;
c. supravieţuirea contractului de împrumut şi, respectiv, a celui de ipotecă se analizează în mod distinct, prin raportare la elementele proprii ale fiecăruia.
36. În situaţia titlurilor de valoare:
a. înscrisul constatator (instrumentum) încorporează creanţa ce a luat naştere din actul juridic (negotium);
b. debitorul poate invoca excepţia nevalabilităţii cauzei pentru a refuza executarea;
c. este necesară analiza cauzei pentru care au fost încheiate în vederea stabilirii valabilităţii lor.
37. Clasificarea actelor juridice în acte juridice strict personale şi acte juridice care pot fi încheiate şi prin reprezentant are repercusiuni:
a. la nivelul valabilităţii actelor juridice;
b. în privinţa regimului probatoriu;
c. asupra suspendării executării, din motive de forţă majoră, pe durata imposibilităţii de executare.
Aceasta carte, aflata la a cincea editie, reprezinta deja un reper printre candidatii care invata pentru magistratura si avocatura. Am reunit sub o singura coperta toate materiile clasice pentru examene (civil –1418 grile, procedura civila – 1130 grile, penal – 588 grile, procedura penala – 648 grile), oferind, si de data aceasta, cea mai cuprinzatoare lucrare de grile din domeniul dreptului.
Avand in vedere ampla reforma legislativa, ce se incheie odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri penale, noutatea acestei editii o reprezinta faptul ca toate grilele, inclusiv cele de penal si procedura penala, sunt alcatuite dupa noile coduri. Ca tematica, autorii au avut in vedere in mod deosebit bibliografia si programa stabilite de Institutul National al Magistraturii, respectiv, Institutul National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor, pentru examenele din 2014.
EXTRAS:
41. Persoana lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă:
a) nu este obligată la restituire;
b) este obligată la restituire;
c) nu este obligată la restituire decât în limita folosului realizat;
d) niciuna dintre variantele de mai sus.
(...)
44. În materia confirmării actului anulabil făcut de minor este adevărată afirmaţia:
a) după descărcarea tutorelui, minorul devenit major poate să confirme actul făcut de tutorele său fără respectarea tuturor formalităţilor cerute pentru încheierea lui valabilă;
b) minorul devenit major nu poate confirma actul făcut singur în timpul minorităţii, atunci când el trebuia să fie reprezentat sau asistat;
c) minorul devenit major poate confirma actul făcut singur în timpul minorităţii, atunci când el trebuia să fie reprezentat sau asistat;
Prezenta lucrare cuprinde peste 1000 de teste-grila din materia Dreptului penal (Partea generala si Partea Speciala) si a Procedurii penale (Partea generala si Partea Speciala) elaborate in conformitate cu noile coduri.
Pentru dobandirea facila a cunostintelor juridice in materie penala si procesual penala, autorul (Mihail Udroiu) a optat pentru o noua structura a cartii, care va cuprinde doua parti:
1. Cunostinte de baza, in cadrul careia se vor regasi testele-grila prin care va fi verificata intelegerea logicii si a regulilor de baza prevazute de noile coduri cu referire la fiecare institutie in parte;
2. Cunostinte aprofundate, in care se vor regasi teste-grila cu un grad sporit de dificultate, fiecare grila facand trimitere la doua sau mai multe institutii.
In vederea facilitarii intelegerii materiei, raspunsurile la testele-grila propuse sunt insotite de explicatii apte sa releve mecanismul de rezolvare a acestora.
Drept Procesual Civil. Sinteze pentru pregatirea examenelor de admitere si definitivare in profesia de avocat (Autori: Av. Eduard Dragomir, Av. Roxana Paliţă) - Editia a IV-a, Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2014.
În elaborarea editiei a IV-a, disponibilă pe piaţă din Iulie 2014, s-au avut în vedere prevederile Noului Cod de procedură civila - Legea nr. 134/2010, republicată în Monitorul Oficial nr. 545 din 3 august 2012, conform art. 80 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările şi completările ulterioare intervenite prin O.U.G. nr. 44/2012, Legea nr. 206/2012, O.U.G. nr. 4/2013 (aprobată cu modificări prin Legea nr. 214/20137) şi prin Legea nr. 72/2013.
Legislatia profesiei de avocat contine actele esentiale pentru membrii acestui corp profesional: Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu ultimele modificari aduse prin Legea nr. 187/2012, in vigoare de la data de 1 februarie 2014, Statutul profesiei de avocat, Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana si Regulamentul de organizare si functionare a U.N.B.R. si de desfasurare a sedintelor Consiliului U.N.B.R., dar si acte indispensabile aspirantilor la statutul de avocat: Hotararea nr. 4/2011 (Regulamentul-cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat), Hotararea nr. 962/2014 privind organizarea examenului de primire in profesie – sesiunea septembrie 2014 (inclusiv tematica) sau Hotararea nr. 525/2012 privind adoptarea Regulamentului examenului de absolvire a I.N.P.P.A.
Toate actele normative sunt prezentate cu actualizarile publicate in Monitorul Oficial pana la data de 1 iulie 2014 inclusiv si contin note de trimitere sau de redare a altor reglementari, cum ar fi, spre exemplu, hotararile Consiliului UNBR care stabilesc contributiile si prestatiile de asigurari sociale valabile in anul 2014; tot in note sunt incluse si deciziile interpretative ale Consiliului UNBR.
Spre a veni in sprijinul celor care pregatesc examenul de admitere in profesia de avocat, sesiunea septembrie 2014, sunt redate subiectele si baremele de la probele eliminatorii tip grila ale examenul de primire in profesie, materia Organizarea profesiei de avocat, sesiunile 2011, 2012 si 2013.
Lucrarea intruneste 1111 grile concepute si sistematizate dupa structura noului Cod de procedura civila, intr-o maniera cvasi-exhaustiva, si permit aprofundarea cunostintelor de drept procesual civil pe parcursul seminariilor, dar si pregatirea examenelor de an sau de licenta ori a concursurilor de admitere, definitivat sau promovare in profesiile juridice (magistratura, barou, notariat etc.).
Grilele au fost elaborate in sistem semi-deschis (trei variante, cel putin un raspuns corect, maxim doua raspunsuri corecte), adoptat de majoritatea institutiilor ce recruteaza, formeaza sau evalueaza profesionisti ai dreptului.
Deloc surprinzator, pentru toti cei care se pregatesc pentru examene sau concursuri, principalul element de atractie il vor constitui explicatiile tuturor variantelor de raspuns, care ocupa mai bine de jumatate din intregul volum.
Dat fiind ca doctrina si practica judiciara se afla inca in plin proces de „sedimentare interpretativa” post-codificare, autorii ofera o motivare ampla a solutiilor alese, cu explicatii detaliate sau trimiteri la textele legale si la lucrarile relevante din doctrina de specialitate, incercand, totodata, sa evite chestiunile cu caracter controversat, regula impusa de orice sistem de evaluare, in scopul asimilarii cat mai facile a sistemului de rezolvare a grilelor, dar si al fixarii temeinice a cunostintelor in materie.
- părţile au obligaţia de a-şi exercita cu bună-credinţă drepturile şi obligaţiile civile, în caz de nerespectare a acestora, partea putând fi obligată la plata unor despăgubiri pe tărâm delictual (art. 12 NCPC);
- partea care deturnează dreptul procedural de la scopul pentru care a fost recunoscut de lege şi îl exercită cu rea-credinţă sau care, cu rea-credinţă, nu îşi îndeplineşte obligaţiile procesuale, săvârşeşte un abuz de drept procedural, putându-se antama răspunderea acesteia, dacă prin exercitarea abuzivă a unui drept sau prin nerespectarea unei obligaţii a fost cauzată unei alte părţi un prejudiciu de natură materială sau morală.
Fără a se aduce atingere dispoziŃiilor art. 35 NCPC, actiunea în constatarea abuzului de drept procesual este admisibilă chiar pe cale incidentala, cererea fiind grefată pe actiunea principală ce stă la baza procesului în care a apărut; ulterior, partea interesată (victimă a abuzului de drept procesual) poate exercita şi o cerere în realizare (actiune în raspundere civilă delictuală pentru fapta proprie), în termenul de prescripŃie extinctivă de 3 ani, aplicabil drepturilor de creanŃă, termen care curge de la data constatării abuzului de drept procesual.