România este a doua ţară crescătoare ca mărime a efectivelor de bubaline (bivoli) din Europa. Rasa românească de bubaline este răspândită în proporţie de 97% în zona de centru şi nord-vest a ţării, cu o pondere în judeţul Sălaj (22%), Cluj (18%), Braşov (12.3%), Maramureş (11.5%).
Bubalinele crescute în ţara noastră se pretează în egală măsură, atât pentru producţia de lapte, cât şi pentru producţia de carne, dar tendinţe de creştere prioritară sunt pentru producţia de lapte.
Actualitate si perspectiva in cresterea bubalinelor
Numele Autorului/lor:
Constantin Velea, Gheorghe Marginean
Colectia din care face parte:
Cresterea animalelor
Formatul cartii:
Academic
Print interior:
Alb-negru
Coperta:
Color, Carton 250 gr., Laminata, Lucioasa
Numar de pagini aproximativ:
435
Data aparitiei:
2006
5by Administrator magazin, 01 Feb 2013
Actualitate si perspectiva in cresterea bubalinelor
Chiar dacă în majoritatea cazurilor bubalinele se exploatează şi pentru tracţiune, ponderea lor în producţia de carne s-a impus, iar exploatarea şi pentru producţia de lapte este deja o realitate, îndeosebi în zonele preurbane şi urbane. Această modificare este în plină desfăşurare în toate ţările mari crescătoare şi se intensifică pe măsura dezvoltării lor social - economice şi a abolirii unor tradiţii cultural religioase. Desigur, acest „tractor al omului sărac" va reprezenta încă multă vreme şi o sursă importantă de tracţiune în economia agricolă din majoritatea ţărilor asiatice, însă care în condiţiile menţinerii acestor aptitudini, va trebui să întrunească însuşiri favorabile şi pentru producţia de carne, respectiv al celei de lapte, care în timp va deveni prioritară, în prezent, interesul crescătorilor din zonele de creştere a bivolului se îndreaptă spre adoptarea şi aplicarea unor programe eficiente de ameliorare pe direcţii de producţie a raselor şi populaţiilor existente, spre stabilirea şi optimizarea continuă a tehnologiilor de creştere şi exploatare.
Lucrarea se adreseaza in egala masura atat celor inceptori in ale stuparitului, cat si apicultorilor cu experienta, constituind un ghid util in orice gospodarie. Este de remarcat la aceasta lucrare limbajul utilizat de autor, care desi este specialista in domeniu, foloseste aici o exprimare cat se poate de clara si concisa astfel incat textul sa fie la indemana oricui cititor.
In contextul in care, in România, consumul de ouă de prepeliţă este acoperit doar în proporţie de 50% de piaţa internă, restul fiind suplinit din import inceperea unei afaceri precum infiintarea unei crescatorii de prepelite, nu poate fi decat oportuna in condiile economice din prezent. De altfel, o astfel de afacere este chiar la indemana oricui, fondurile investite la inceput putand fi foarte mici. Practic, se poate incepe cu un numar redus de prepelite urmand ca pe parcurs, pe masura ce vanzarile cresc, sa se dezvolte si efectivul de pasari.
Lucrarea isi propune sa raspunda la cele mai frecvente intrebari puse de cultivatorii si iubitorii de flori cu privire la cultura trandafirului pentru flori taiate in spatii protejate, tipurile de constructii pentru realizarea acestei culturi, cultura trandafirului in gradina si parc.
In contextul in care Romania importa peste 50% din necesarul de ciuperci pentru consum, inceperea unei afaceri in acest domeniu ofera multe beneficii in actualul context economic.
Aceste carti prezinta din punct de vedere teoretic si practic tot ce trebuie sa stie un antreprenor pentru a deschide o ciupercarie.
Hipologia este acea o ramură a zootehniei care se ocupă cu anatomia si cu fiziologia calului, cu descrierea si cu clasificarea speciilor si a raselor de cai, precum si cu metodele de întretinere, de ameliorare si de dresare a cailor.
Prin continutul său, lucrarea de fata se adreseaza tuturor crescatorilor de taurine, fie ei ca au deja o expenta in domeniu fie ca sunt la inceput de drum.
Autoarea: "Cresterea porcilor mi-a oferit de-a lungul vietii momente dintre cele mai placute, emotionante, frustrante si incarcate de adrenalina si sper ca si dvs. veti trai momente similare.
Fie ca aveti cativa porci pe care ii cresteti pentru carne sau ingrijiti cateva exemplare frumoase in scopul conservarii speciei sau pentru concursuri, este util sa aveti la dispozitie un manual bun si serios, bazat pe fapte si experienta practica - cu toate partile bune si rele. Un manual exact ca cel de fata. (...)"
Acest ghid normativ are scopul de a înlesni accesul crescatorilor de porci la legislatia românească in domeniu si chiar la normele cerute de Uniunea Europeana in prezent. Totodata, lucrarea de fata prezinta numeroase informatii practice legate de constructia adaposturilor. In partea finala sunt preyentate si cateva rase de porci: Rasa Marele Alb, Rasa Landrace, Rasa Mangaliţa, Rasa locală Bazna, Rasa Duroc, Rasa Marele Negru.
În contextul problematicii foarte complexe și polifactoriale ce caracterizează creşterea bovinelor prezentate în volumul anterior, pe baza cunoaşterii principalelor însuşiri biologice ale populaţiilor existente şi a performanţelor lor de producţie, al posibilităţilor de ameliorare şi de înmulţire ale acestora, ca o succesiune firească, în continuare ne referim la cele mai eficiente soluţii tehnologice de creştere şi exploatare pe direcţii şi destinaţie de producţie, a celei mai importante specii din cadrul subfamiliei Bovinae - taurinele.
În acest sens, am avut în vedere cele mai noi şi mai eficiente tehnologii de creştere a tineretului, care să pună în valoare cât mai eficient nivelul de ameliorare şi al potenţialului lor genetic în succesiunea generaţiilor, iar apoi, aferent acestui concept, în continuare ne referim la cele mai noi şi optimizate tehnologii de exploatare a taurinelor pe cele două principale direcţii de producţie - de lapte şi carne, respectiv la posibiliăţile cele mai favorabile şi mai economice de valorificare ale acestora.
Asadar, cele două volume formează un corolar de interdependenţă a problematicii ce reprezintă preocupările actuale şi viitoare a celor care au aproape de suflet pasiunea pentru creşterea şi exploatarea bovinelor, pentru dezvoltarea şi prosperitatea societăţii în care trăim.
Obiectivele urmarite in cresterea tineretului de prasila sunt urmatoarele:
- sporirea numerica pentru a asigura efectivul necesar inlocuirii reformei si eventual a cresterii in cazul si cadrul reproductiei largite;
- imbunatatirea calitativa a tineretului de prasila, care se realizeaza in cadrul procesului de ameliorare (latura calitativa a cresterii tineretului de prasila se exprima prin rata trecerii la turma de baza, in conformitate cu pragurile de selectie stabilite);
eficientizarea cresterii prin optimizarea sporului de greutate si a consumului de hrana.
În dorinţa de a veni în sprijinul celor care doresc şi solicită să înfiinţeze o crescătorie de curcani, am hotărât redactarea acestei lucrări, unde să fie expuse, pe înţelesul tuturor, cele mai importante informaţii cu privire la creşterea acestor minunate păsări.
Lucrarea se doreşte a constitui, în primul rând un ghid, un îndreptar în care cei interesaţi să poată găsi date şi informaţii privind creşterea şi exploatarea curcanului (condiţii privind adăpostul, microclimatul, aşternutul, hrana), măsurile ce trebuie aplicate pe parcursul tehnologiei de creştere, precum şi alte informaţii necesare pe care un crescător trebuie să le stăpânească.
În zilele noastre, acvacultura joacă un rol important în aprovizionarea cu peşte pe plan mondial, datorită evoluţiei tehnologiilor de creştere şi de procesare. Estimările date de Food and Agriculture Organization (FAO), arată că 47% din cantitatea de peşte consumată de om, provine din acvacultură.
Având în vedere că populaţia mondială va creşte numeric în următoarele decenii, cererea de peşte va fi tot mai mare. Capturile de peşte sălbatic sunt deja exploatate la maximum, acvacultura trebuind să facă faţă cererilor; dar, pentru ca această ramură să fie durabilă, trebuie să punem bazele unor crescătorii asigurătoare.
Principalele specializări ale pisciculturii sunt: Salmonicultura, Cyprinicultura, Sandrocultura, Vallicultura ş.a.
Cyprinicultura, care formează şi obiectul lucrării de faţă, defineşte activitatea de creştere controlată a speciilor de peşti din familia Cyprinidae şi este una din componentele de bază ale acvaculturii.